SZC logo

Karcagi Szakképzési Centrum

OM kód: 203040/021 | 5300 Karcag Varró utca 8.

Intézmény logo

Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. jún. 1.


RG

    Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon

    Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon.

    Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon

    Munkájukkal segítettek diákok az otthonnak

     

    Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon

     

    A Tiszaág Integrált Szociális Intézmény Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Gólyafészek Otthon "Tóth Miklósné alapítvány a sérült gyermekek javára" a JUB Kft-től festőanyag támogatást kapott jótékonysági falfestéséhez. Az 500 m2 festendő felület a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület, a Kádas György EGYMI, a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum és Szakképző Iskola és Kollégium közös összefogásával valósult meg. A példaértékű összefogás zárónapján, június 1-jén ott volt Bíró Mónika vezető, Pintér Csaba a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület országos elnöke és Csáky Csaba alelnök, Vida Tamás, a KSZC főigazgatója, Ökrösné Sajtos Anett, a Kádas György EGYMI tagintézmény-vezetője, Posztós Károly, az iskola szakoktatója, a JUB Kft. részéről Dobróka Csaba, a KSZC Varró István Technikum és Szakképző részéről Kovács Sándor és Gyarmati István oktatók és diákjaik.

    - A Karcagi Szakképzési Centrum nyolc oktatási intézményében nem példa nélküli, hogy jótékonysági felajánlás van intézményeink, tanulóink által - mondta a helyszínen Vida Tamás főigazgató.

    - Iskolánk hat településen van jelen és az elmúlt években oktatóink saját lakókörnyezetükben különböző felajánlásokkal éltek - autószerelés, festés stb. A mai azért más, mert szakmaközi összefogással valósul meg, intézményünk közreműködésével, másrészt azért, mert azok a tehetséges diákjaink vannak itt oktatóikkal, akik az országos versenyen dobogósok voltak. A mai nap arra is jó alkalom, hogy diákjaink megmutathassák, hogy megérdemelten vannak saját korosztályukban a csúcson, hiszen önzetlenül, szabadidejüket áldozva festenek ma. Ha más szakmákból is hasonló felajánlásra volna szüksége az otthonnak, mi nyitottak vagyunk erre - hangsúlyozta Vida Tamás.

    Pintér Csaba elnök Szeged környékéről jött két kollégájával, Kiss Tamással és Landler Csabával Karcagra segíteni.

     

    - A Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestületnél nem új keletű a jótékonykodás, rendszeresen járunk évente 6-8 iskolába, intézményekbe segíteni, úgyhogy örültünk a karcagi felkérésnek is. Az, hogy a diákok itt vannak szombaton elismerendő és örvendetes. A mai nap az is fontos küldetésünk, hogy ennek a speciális otthonnak mindennapjaiba a középiskolás diákokat a munka révén beintegráljuk. Az én feladatom, hogy a jótékony festés közben a diákokkal az új technikát is megismertessem - mondta a szakember, akitől megtudtuk, hogy a szórástechnika Magyarországon 15 éve már jelen van, de a szobafestő szakmába pár éve robbant be. Ez a szakma rohamosan fejlődött az elmúlt években mind anyagban, gépekben, technológiában.

     

    - Ma 500 négyzetméternyi felület újul meg, felajánlásból.

     

    - A JUB Kft. képviselője, Dobróka Csaba itt van Karcagon, Fehér László ügyvezető igazgató biztosította részünkre a festékanyagot és a szükséges segédanyagokat (takarófólia, szalag, glett, falfesték) mintegy félmillió forintértékben, amiért köszönet jár - hangsúlyozta az elnök.

     

    Csáki Csaba alelnök számára a Varrósok neve ismerős, nemrég a versenyen zsűrizte őket.

     

    - Jó érzés, amikor látja jótékonykodni a versenyzőket?

     

    - Öröm fog el éppúgy, mint amikor azokat a szakembereket is látom, akiket annak idején diákként, ma már felnőtt családosként látom egy ilyen jótékonysági festésen. Karcagon erre jó példa a Kovács család. Először az édesapát, Kovács Sándort ismertem meg, utána az ifjabbik Sándort, aki ma már oktatja is a szakmát. Náluk apáról-fiúra szállt a tudás. Példaértékű, amikor családon belül átadja az idősebb mester gyermekének a szakma rejtélyeit, csínját-bínját. A Varróban évek óta igen magas szintű Szobafestő,mázoló,tapétázó szakmai képzés folyik, most ifj. Kovács Sándort vizsgakérdések összeállítására is felkértük.

     

    - Új technikát is bemutatnak jótékonykodás közben.

     

    - A szakképzésben az elmúlt 3-4 évben jöttek be a gépesítések az emberhiány miatt. A vállalkozók nem minden esetben tudják a szakképző intézményekből kivinni a gyerekeket, ezért gépesítenek, ami az oktatók révén bekerül az iskolába is. Ma már a mi szakmánk is rendkívül sok gépet használ, a falcsiszolástól a felületképzésig. Így ha mi, az Országos Festőipari Testület valahová elmegyünk, valami innovációt, újdonságot mindig viszünk és azzal az ottani szakembereket, diákokat megismertetjük, ahogy tesszük ezt ma is.

     

    - Hogyan látja, a végzett szobafestők a szakmában maradnak?

     

    - Én tanítok is, négy osztályomból kettő végzős, s amikor megkérdeztem tőlük ki szeretne a pályán maradni, egyharmaduk mondott igent. Tapasztalatból tudom, hogy hosszú távon ez a felére csökken. A kétkezi munkának a becsülete megvan ma, csak sajnos a fiatalok ezt nem szeretik. A karcagi Varró azonban jó példa, hiszen az elmúlt években több országos versenyt nyert diákunk ma is a szakmában dolgozik és egyre sikeresebb. Példaképek is lehetnek, mert bebizonyították kortársaiknak, hogy ebből a szakmából meg lehet élni, akár világot is lehet látni. Állítom, a mi szakmánk a világ legszebb szakmája, befejezői vagyunk az építőiparnak, amit mi alkotunk, azt megrendelőink akár 10-20 évig is nézik. Ez felelősség is egyben.

     

    -  A mai naphoz mit szól?

     

    - Örülök, hogy ilyen szeretettel fogadták az otthonban ezt a projektmunkánkat, amiben részt vesz az ipartestület, két iskola és egy szponzor. Ez jó az intézménynek, mert felújul egy olyan közösségi tér, amit nem tudtak volna felújítani önerőből, jó a szponzornak, mert reklámozza termékeit. Nekünk, az Országos Ipartestületnek pedig nagyon jó kapcsolatépítés az iskolák irányába, az iskoláknak pedig azért jó, mert meg tudják mutatni, nem csak oktatni tudnak, hanem dolgozni is.

     

    Hérmán József most végzett a Varróban és megnyerte a Szakma sztár versenyt.

     

    - Nyolcadikban volt a Szakmák éjszakája a Varró iskolában, ahol a festő szakma nagyon megtetszett. A néném párja is festő, biztatott, hogy én is tanuljak, mert megéri. Az, hogy az országos versenyt megnyertem, szakmailag sokat jelent. Nekem a gyakorlat könnyebben megy, de ha az ember azt akarja, hogy valamit elérjen, tanulnia is kell. A bátyám asztalos, a néném szakács, s már én is dolgozom a sógorommal, de saját vállalkozást akarok indítani. A verseny ehhez önbizalmat, erőt adott, persze kellett a tudás is, amit Kovács Sándor és Gyarmati István oktatóimtól megkaptam - mondja a fiatal szakmunkás, aki első szóra jött a jótékony festésre.

     

    - Mihelyst szóltak tanár úrék, mondtam, hogy jövök, mert segíteni az embereken mindig jó. Otthon is ezt láttam. Jó érzés, hogy ma a munkámmal tudok segíteni olyan embereken, akik nem tudnak sajnos magukon - fogalmazott a fiatalember.

     

    Posztós Károly, a mai nap ötletgazdája, szakoktató, a Szobafestő-mázoló Országos Ipartestület  nevében kereste meg Gólyafészek Otthon vezetőit.

     

    - Minden évben van egy nagyobb lélegzetvételű jótékonysági festésünk, úgy gondoltuk most legyen a karcagi az egyik. Az, hogy itt diákok vesznek részt a munkában, különösen fontos, jelentős, hiszen úgy gondolom, ha diákként megérzik a jótékonysági festés lehetőségét, akkor felnőttként is valamilyen szinten kötelezettségnek érzik majd, hogy részt vegyenek hasonló akcióban. Tíz diák segít itt a KSZC Varró István Technikum és Szakképző Iskola és Kollégium intézményéből, a munka előkészítését a Kádas György EGYMI szobafestő, részszakmás tanulóival végeztem el a héten.

     

    S mit szólt az ötlethez a fenntartó, arról Bíró Mónika intézményvezetőt kérdeztük:

    - Nagy Krisztina telephelyvezető által jött a felkérés irányomba, amit nagy örömmel fogadtam. Először még hitetlenkedtem is, hiszen ilyen nagy segítséget nem minden nap kapunk. Külön öröm számomra, hogy most nem pénzbeli, vagy tárgyi eszköz vásárlása a segítség, hanem tevőlegesen a MUNKA. Ez az együtt gondolkodás és a közös szemlélet, hogy segítsünk azokon az embereken, akiknek erre szüksége van, példaértékű. Ez a nagyobb volumenű festés megfizethetetlen lenne az otthonunk számunkra. Nagyon szimpatikus az is, hogy az ipartestület a fiatalokat, a jövő nemzedékét, szemléletformálással vezeti rá arra, hogy igenis jó segíteni és szükséges - fogalmazott a vezetőnő.

     

    GALÉRIA

    Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon

    DSC_0060.JPG
    DSC_0117.JPG
    DSC_0004.JPG

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Nemzetközi kajacsata

    Nemzetközi kajacsata

    Szeptember 29-én rendezték meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Diákönkormányzat által szervezett Nemzetközi Kajacsata nevű versenyt, melynek Szolnokon a Szőlőszem Ifjúsági Közösségi Tér adott otthont.

    2024. szept. 29.


    RG

    Varrósok az Auschwitz-Birkenau makettkiállításon

    Varrósok az Auschwitz-Birkenau makettkiállításon

    Szeptemberben három Varrós osztállyal rendhagyó történelem órán vettünk részt a Karcagi Zsinagógában, ahol megtekinthettük az Auschwitz-Birkenau makettkiállítást

    2024. szept. 27.


    RG

    Szakmák világa pályaválasztási kiállítás

    Szakmák világa pályaválasztási kiállítás

    Az új tanév első pályaválasztási rendezvényén vettünk részt szeptember 23–24 között Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központban, illetve a Hild János téren felállított rendezvénysátorokban.

    2024. szept. 23.


    RG


    Partnereink

    SZC logo

    Karcagi Szakképzési Centrum


    Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

    5300 Karcag Varró utca 8.

    Telefon: +3659312202

    E-mail: suli@varroi-karcag.edu.hu

    OM azonosító: 203040/021


    2024Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium