SZC logo

Karcagi Szakképzési Centrum

OM kód: 203040/021 | 5300 Karcag Varró utca 8.

Intézmény logo

Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. jún. 1.


RG

  Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon

  Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon.

  Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon

  Munkájukkal segítettek diákok az otthonnak

   

  Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon

   

  A Tiszaág Integrált Szociális Intézmény Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Gólyafészek Otthon "Tóth Miklósné alapítvány a sérült gyermekek javára" a JUB Kft-től festőanyag támogatást kapott jótékonysági falfestéséhez. Az 500 m2 festendő felület a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület, a Kádas György EGYMI, a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum és Szakképző Iskola és Kollégium közös összefogásával valósult meg. A példaértékű összefogás zárónapján, június 1-jén ott volt Bíró Mónika vezető, Pintér Csaba a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület országos elnöke és Csáky Csaba alelnök, Vida Tamás, a KSZC főigazgatója, Ökrösné Sajtos Anett, a Kádas György EGYMI tagintézmény-vezetője, Posztós Károly, az iskola szakoktatója, a JUB Kft. részéről Dobróka Csaba, a KSZC Varró István Technikum és Szakképző részéről Kovács Sándor és Gyarmati István oktatók és diákjaik.

  - A Karcagi Szakképzési Centrum nyolc oktatási intézményében nem példa nélküli, hogy jótékonysági felajánlás van intézményeink, tanulóink által - mondta a helyszínen Vida Tamás főigazgató.

  - Iskolánk hat településen van jelen és az elmúlt években oktatóink saját lakókörnyezetükben különböző felajánlásokkal éltek - autószerelés, festés stb. A mai azért más, mert szakmaközi összefogással valósul meg, intézményünk közreműködésével, másrészt azért, mert azok a tehetséges diákjaink vannak itt oktatóikkal, akik az országos versenyen dobogósok voltak. A mai nap arra is jó alkalom, hogy diákjaink megmutathassák, hogy megérdemelten vannak saját korosztályukban a csúcson, hiszen önzetlenül, szabadidejüket áldozva festenek ma. Ha más szakmákból is hasonló felajánlásra volna szüksége az otthonnak, mi nyitottak vagyunk erre - hangsúlyozta Vida Tamás.

  Pintér Csaba elnök Szeged környékéről jött két kollégájával, Kiss Tamással és Landler Csabával Karcagra segíteni.

   

  - A Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestületnél nem új keletű a jótékonykodás, rendszeresen járunk évente 6-8 iskolába, intézményekbe segíteni, úgyhogy örültünk a karcagi felkérésnek is. Az, hogy a diákok itt vannak szombaton elismerendő és örvendetes. A mai nap az is fontos küldetésünk, hogy ennek a speciális otthonnak mindennapjaiba a középiskolás diákokat a munka révén beintegráljuk. Az én feladatom, hogy a jótékony festés közben a diákokkal az új technikát is megismertessem - mondta a szakember, akitől megtudtuk, hogy a szórástechnika Magyarországon 15 éve már jelen van, de a szobafestő szakmába pár éve robbant be. Ez a szakma rohamosan fejlődött az elmúlt években mind anyagban, gépekben, technológiában.

   

  - Ma 500 négyzetméternyi felület újul meg, felajánlásból.

   

  - A JUB Kft. képviselője, Dobróka Csaba itt van Karcagon, Fehér László ügyvezető igazgató biztosította részünkre a festékanyagot és a szükséges segédanyagokat (takarófólia, szalag, glett, falfesték) mintegy félmillió forintértékben, amiért köszönet jár - hangsúlyozta az elnök.

   

  Csáki Csaba alelnök számára a Varrósok neve ismerős, nemrég a versenyen zsűrizte őket.

   

  - Jó érzés, amikor látja jótékonykodni a versenyzőket?

   

  - Öröm fog el éppúgy, mint amikor azokat a szakembereket is látom, akiket annak idején diákként, ma már felnőtt családosként látom egy ilyen jótékonysági festésen. Karcagon erre jó példa a Kovács család. Először az édesapát, Kovács Sándort ismertem meg, utána az ifjabbik Sándort, aki ma már oktatja is a szakmát. Náluk apáról-fiúra szállt a tudás. Példaértékű, amikor családon belül átadja az idősebb mester gyermekének a szakma rejtélyeit, csínját-bínját. A Varróban évek óta igen magas szintű Szobafestő,mázoló,tapétázó szakmai képzés folyik, most ifj. Kovács Sándort vizsgakérdések összeállítására is felkértük.

   

  - Új technikát is bemutatnak jótékonykodás közben.

   

  - A szakképzésben az elmúlt 3-4 évben jöttek be a gépesítések az emberhiány miatt. A vállalkozók nem minden esetben tudják a szakképző intézményekből kivinni a gyerekeket, ezért gépesítenek, ami az oktatók révén bekerül az iskolába is. Ma már a mi szakmánk is rendkívül sok gépet használ, a falcsiszolástól a felületképzésig. Így ha mi, az Országos Festőipari Testület valahová elmegyünk, valami innovációt, újdonságot mindig viszünk és azzal az ottani szakembereket, diákokat megismertetjük, ahogy tesszük ezt ma is.

   

  - Hogyan látja, a végzett szobafestők a szakmában maradnak?

   

  - Én tanítok is, négy osztályomból kettő végzős, s amikor megkérdeztem tőlük ki szeretne a pályán maradni, egyharmaduk mondott igent. Tapasztalatból tudom, hogy hosszú távon ez a felére csökken. A kétkezi munkának a becsülete megvan ma, csak sajnos a fiatalok ezt nem szeretik. A karcagi Varró azonban jó példa, hiszen az elmúlt években több országos versenyt nyert diákunk ma is a szakmában dolgozik és egyre sikeresebb. Példaképek is lehetnek, mert bebizonyították kortársaiknak, hogy ebből a szakmából meg lehet élni, akár világot is lehet látni. Állítom, a mi szakmánk a világ legszebb szakmája, befejezői vagyunk az építőiparnak, amit mi alkotunk, azt megrendelőink akár 10-20 évig is nézik. Ez felelősség is egyben.

   

  -  A mai naphoz mit szól?

   

  - Örülök, hogy ilyen szeretettel fogadták az otthonban ezt a projektmunkánkat, amiben részt vesz az ipartestület, két iskola és egy szponzor. Ez jó az intézménynek, mert felújul egy olyan közösségi tér, amit nem tudtak volna felújítani önerőből, jó a szponzornak, mert reklámozza termékeit. Nekünk, az Országos Ipartestületnek pedig nagyon jó kapcsolatépítés az iskolák irányába, az iskoláknak pedig azért jó, mert meg tudják mutatni, nem csak oktatni tudnak, hanem dolgozni is.

   

  Hérmán József most végzett a Varróban és megnyerte a Szakma sztár versenyt.

   

  - Nyolcadikban volt a Szakmák éjszakája a Varró iskolában, ahol a festő szakma nagyon megtetszett. A néném párja is festő, biztatott, hogy én is tanuljak, mert megéri. Az, hogy az országos versenyt megnyertem, szakmailag sokat jelent. Nekem a gyakorlat könnyebben megy, de ha az ember azt akarja, hogy valamit elérjen, tanulnia is kell. A bátyám asztalos, a néném szakács, s már én is dolgozom a sógorommal, de saját vállalkozást akarok indítani. A verseny ehhez önbizalmat, erőt adott, persze kellett a tudás is, amit Kovács Sándor és Gyarmati István oktatóimtól megkaptam - mondja a fiatal szakmunkás, aki első szóra jött a jótékony festésre.

   

  - Mihelyst szóltak tanár úrék, mondtam, hogy jövök, mert segíteni az embereken mindig jó. Otthon is ezt láttam. Jó érzés, hogy ma a munkámmal tudok segíteni olyan embereken, akik nem tudnak sajnos magukon - fogalmazott a fiatalember.

   

  Posztós Károly, a mai nap ötletgazdája, szakoktató, a Szobafestő-mázoló Országos Ipartestület  nevében kereste meg Gólyafészek Otthon vezetőit.

   

  - Minden évben van egy nagyobb lélegzetvételű jótékonysági festésünk, úgy gondoltuk most legyen a karcagi az egyik. Az, hogy itt diákok vesznek részt a munkában, különösen fontos, jelentős, hiszen úgy gondolom, ha diákként megérzik a jótékonysági festés lehetőségét, akkor felnőttként is valamilyen szinten kötelezettségnek érzik majd, hogy részt vegyenek hasonló akcióban. Tíz diák segít itt a KSZC Varró István Technikum és Szakképző Iskola és Kollégium intézményéből, a munka előkészítését a Kádas György EGYMI szobafestő, részszakmás tanulóival végeztem el a héten.

   

  S mit szólt az ötlethez a fenntartó, arról Bíró Mónika intézményvezetőt kérdeztük:

  - Nagy Krisztina telephelyvezető által jött a felkérés irányomba, amit nagy örömmel fogadtam. Először még hitetlenkedtem is, hiszen ilyen nagy segítséget nem minden nap kapunk. Külön öröm számomra, hogy most nem pénzbeli, vagy tárgyi eszköz vásárlása a segítség, hanem tevőlegesen a MUNKA. Ez az együtt gondolkodás és a közös szemlélet, hogy segítsünk azokon az embereken, akiknek erre szüksége van, példaértékű. Ez a nagyobb volumenű festés megfizethetetlen lenne az otthonunk számunkra. Nagyon szimpatikus az is, hogy az ipartestület a fiatalokat, a jövő nemzedékét, szemléletformálással vezeti rá arra, hogy igenis jó segíteni és szükséges - fogalmazott a vezetőnő.

   

  GALÉRIA

  Félmilliós adományból szépült meg a karcagi Gólyafészek Otthon

  DSC_0060.JPG
  DSC_0117.JPG
  DSC_0004.JPG

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Szakma Sztár és EuroSkills eredmények

  Szakma Sztár és EuroSkills eredmények

  Újra dobogón a Varrósok! Az idei tanévben 3 festő mázoló tapétázó tanulónak sikerült az Szakma Kiváló Tanulója verseny írásbeli előválogatójából az országos válogató versenyre bekerülni, amelyet Vácon rendeztek meg. A jó eredményeknek köszönhetően a tanulók bejutottak a legjobb hat közé a döntőbe, amely Budapesten a 17. Szakma Sztár Fesztivál keretein belül került megrendezésre.

  2024. máj. 6.


  RG

  VÉGLEGES felvételi jegyzék a 2024/2025 -ös tanévre

  VÉGLEGES felvételi jegyzék a 2024/2025 -ös tanévre

  VÉGLEGES elvételi jegyzék a 2024/2025 -ös tanévre!

  2024. márc. 13.


  RG

  Március 1-től induló felnőtt képzéseink!

  Március 1-től induló felnőtt képzéseink!

  2024. március 1-től az alábbi INGYENES rövid képzési idejű szakmai képzéseket tervezi indítani: Élelmiszer-eladó, Számítógépes adatrögzítő, Higiénés intézményi takarító, Villanyszerelő/épületvillamosság, Óvodai nevelő, Pedagógiai munkatárs/Gyógypedagógiai asszisztens. Bővebb információ: +3659312202

  2024. márc. 1.


  RG


  Partnereink

  SZC logo

  Karcagi Szakképzési Centrum


  Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

  5300 Karcag Varró utca 8.

  Telefon: +3659312202

  E-mail: suli@varroi-karcag.edu.hu

  OM azonosító: 203040/021


  2024Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium